З урахуванням динаміки 2020 року, ціни на калійні добрива повсюдно демонструють зростання

На ринку калійних добрив за останні кілька місяців спостерігалося значне зростання цін практично у всіх регіонах. Багато учасників ринку очікують, що ціни будуть продовжувати рости протягом 2021 року.

Сприятливі погодні умови в США, сильні мусони в Індії за останні пару сезонів, хороша вологість в Південно-Східній Азії, а також Ла-Нінья - підтримують попит на калій хлористий в усіх цих регіонах.

  Світова галузь калійних добрив - це ринок декількох операторів. У середньостроковій перспективі галузь може вступити в період зростання виробничих потужностей, випереджаючого зростання попиту: Mosaic прагне до збільшення потужності і скорочення витрат на своєму заводі в Естерхазі, де компанія переводить операції на свою нову шахту КЗ. Ще один виробник К + S продовжить нарощувати обсяги видобутку на сзоей канадської шахті Bethune. Крім того, нарощує активність новий учасник калійного ринку ЄвроХім, який виробляє близько 2,3 млн тонн добрива в рік (Усольський комбінат). Очікується, що ЄвроХім збільшить І в потужності на Усольском руднику, що призведе до збільшення потужності до 3,7 мільйона тонн.

  Також у «Єврохіму» з'явився другий актив - «Волга Калій», який в перспективі додасть нові обсяги добрива калійному ринку.

  У 2021 році очікується введення в експлуатацію Петриківського рудника «Білоруськалій», потужність якого буде поступово збільшуватися і досягне 1,5 МЛН ТОНН Б рік.

  Більшу частину 2020 року на калійному ринку було відчуття що ціни на добриво більше залежать від місцевих впливів, а не від загальних глобальних тенденцій. Б даний час жоден регіон не існує ізольовано, але наслідки COVID-19 по-різному торкнулися різні країни. Наприклад, в Малайзії COVID-19 безпосередньо привів до ряду проблем, пов'язаних з плантаціями сирого пальмового масла, що, в свою чергу, призвело до скорочення попиту на калій хлористий. В Європі вплив коронавируса на попит калію хлористого було практично нульовим протягом минулого року.

  З кінця минулого року ціни на калій хлористий виросли в середньому на S18-22 / T в Південно-Східній Азії, Бразилії та США. У минулому році серед основних регіонів спотових закупівель калію хлористого, таких як Бразилія, США, Південно-Східна Азія і Європа саме в Бразилії розпочався стійке зростання цін. У квітні 2020 року ціни на гранульований калій хлористий в Бразилії знаходилися на рівні $ 215 за тонну на умовах CFR. Далі ціни почали неухильно зростати. Ціни в Бразилії на добриво почали рости з квітня 2020 року, а ринку США було потрібно ще 5 місяців, щоб вартість добрива збільшилася.

 Юго-Восточной Азии потребовалось б месяцев для того, чтобы цены на калий хлористый начали расти. А в Европе только через 9 месяцев произошло повышение цен на калий хлористый в евро после того, как Бразилия изменила направление. С апреля 2020 года по настоящее время цена на калий хлористый выросла примерно на S22 за тонну.

Восстановление цен в США стало катализатором роста цен на калий хлористый во всём мире

  Ціна гранульованого калію хлористого в квітні минулого року в Бразилії була занадто низькою, порівняно з вартістю цього добрива в інших регіонах світу. Багато учасників ринку вважали, що ціни на калій хлористий в Бразилії потягнуть за собою весь інший світ.

  Ринок калію хлористого в США у вересні 2020 року розпочав демонструвати зростання цін майже щотижня. Це тривало протягом 3-х місяців, поки зростання цін не вирівнявся.

  З точки зору погодних умов б США, 2019 рік був досить несприятливий і в період 2019-2020 рр в США спостерігалося скорочення запасів калію хлористого. У США був досить високий попит на осіннє застосування калію хлористого, і за останні кілька місяців 2020-20221 були створені запаси для весняного внесення добрива. Ціни на калій хлористий для споживачів кукурудзяного поясу в країні просто злетіли. Обмежена доступність добрива привела до зростання цін на калій хлористий в США в останньому кварталі 2020 року і в січні 2021 року. У США процвітає виробництво кукурудзи, ціна на неї сьогодні вище $ 5 за бушель. Крім того, ціни на сою в Чикаго, близько S14 за бушель. Уряд США намагається забезпечувати доступність продуктів харчування і стримувати зростання продовольчої інфляції, а також спостерігається значне зростання на зернові та олійні культури повсюдно. А це все ті ж фундаментальні фактори, сприяють попиту на таке добриво як калій хлористий.

 Основний фактор зростання цін на калій хлористий - дисципліна поведінки виробників

  Виробничі потужності в світовій калійної промисловості набагато перевищують попит, але виробники з різним ступенем успіху прагнуть збалансувати попит і пропозицію. Залишається питання, чи вистачило оголошених скорочень виробництва калію хлористого в кінці 2019 року, щоб збалансувати ринок?

  На сьогоднішній день існує ідеальний коктейль з факторів, що сприяють зростанню цін на калій хлористий: оператор Сапроtех заявив, що повністю взяв на себе зобов'язання по обмеженню пропозиції калію хлористого всьому світу до кінця першого кварталу 2021 року.

Крім того, є дефіцит пропозиції калію хлористого і в інших регіонах. Багато покупців намагаються отримати спотові обсяги добрива для оперативної завантаження. Зростання попиту на калій хлористий і сприятлива кон'юнктура ринку на вирощену с.-г. продукцію в поєднанні з обмеженою пропозицією і зростанням цін на інших ринках добрив є ідеальним моментом для виробників для підвищення цін. Сприятлива кон'юнктура ринку для операторів ринку калійних добрив може легко розтягнутися кінця 1-го кварталу, а, можливо, і далі.

Сприятлива кон'юнктура ринку сільгосппродукції сприяє збільшенню посівних площ і споживання необхідного добрива

  Ціни на сировинні товари в світі в цілому ростуть, ціни на сільськогосподарську продукцію теж різко зросли. Сировина для виробництва добрив таке як природний газ, аміак, сірка та інші, також зросла в ціні. З середини 2020 року ціни на кукурудзу і сою в світі виросли більш ніж на 70%. У Малайзії ціни на сирої пальмової олії також виросли, як і ціни на канолу в Канаді. В цілому в світі спостерігається високий попит на зернові та олійні культури, в результаті чого збільшується зростання цін. Крім того, спостерігається зростання виробництва і посівних площ у 2021 році: в США, в Бразилії, в Китаї, в Індії і в усіх основних сільськогосподарських країнах.

У Китаї виросло і продовжує зростати виробництво сої. У річному обчисленні виробництво сої в країні в середньому збільшилася на 5%. Китай збільшив посівні площі посівів сої з 2019-2020 рр, а також в країні зросла врожайність цієї культури, а значить зросте споживання калійних добрив, які так любить соя.

  Експорт сої з Бразилії зростає. Цього року очікується, що Бразилія досягне рекордного рівня виробництва сої та рекордного експорту, чому знову ж сприяє зростання посівних площ під соєю. Крім того, бразильський реал був слабким і знецінювався і схоже ця слабкість збережеться в наступному році і далі, що поставить Бразилію в досить конкурентоспроможне становище, коли справа торкнеться експорту сої. Також світові економісти попереджають, що економіка Бразилії сповільнюється і може навіть призвести до скорочення ВВП в першому кварталі. Крім проблем, пов'язаних з коронавірусів, загальнонаціональний страйк далекобійників може викликати ще більше проблем, особливо для сектора добрив, а також неоднозначно вплинути на сектор калійних добрив в країні.

  Ф'ючерси на сирої пальмової олії в цілому виглядають непогано. Ціни росли. Є деякі перешкоди з точки зору, подальшого споживання сирої пальмової олії в ЄС і США і це накладає деякі обмеження в харчовій промисловості. Але так як калій хлористий також необхідний для даної культури, то можна розраховувати на попит з боку Південно-Східної Азії в цьому добриві.

 

Новина взята з сайту -  www.agrotrade.club

https://www.agrotrade.club/news/view/s/s-ucetom-dinamiki-2020-ceny-na-kalijnye-udobrenia-povsemestno-demonstriruut-rost

Інші статті за темою
Азотні добрива помітно дешевшають
Україна з початку року імпортувала 542 тис. т азотних добрив. Частина з них йде на сировину для виробництва КАС.
АКТУАЛЬНІ ЦІНИ
Група компаній РІЧФІЛД пропонує мінеральні добрива за вигідними цінами з можливістю оплати по факту завантаження на складі чи доставки в господарство.
Внесення добрив в умовах посухи
Як вносити азотні добрива, щоб нестача вологи не позначилася на вмісті білка у пшениці?
Вітаємо з Великоднем!
Дорогі друзі! У цей святковий день Пасхи, хочемо щиро вітати вас від усієї команди Richfield!
Імпорт добрив на 35% перевищує вітчизняне виробництво
Завод азотного холдингу Ostchem виготовили 520,6 тис. т мінеральних добрив у першому кварталі 2024 року.
Мінеральне живлення соняшника у різні періоди розвитку
Для того, щоб отримати високий урожай соняшнику, важливо забезпечити рослини всіма необхідними елементами живлення.
Мінеральне живлення кукурудзи
Оптимізація внесення мінеральних добрив з огляду на критичні фази розвитку рослин кукурудзи збільшує ефективність їхнього застосування.
Внести та не втратити азот: кроки для забезпечення кращого азотного живлення
Проблеми експортних рестрікцій вирощеного збіжжя, доступності фінансових інструментів, високих цін на МТЗ та неможливості безпечного довгострокового планування через війну
наверх