Внести та не втратити азот: кроки для забезпечення кращого азотного живлення

Проблеми експортних рестрікцій вирощеного збіжжя, доступності фінансових інструментів, високих цін на МТЗ та неможливості безпечного довгострокового планування через війну, стимулюють українського фермера звертати увагу на кожну окрему «деталь» у собівартості вирощеної продукції, рахувати добрива не центнерами, а кілограмами, а то й грамами. Менеджмент азотних добрив, що традиційно складають левову частку у структурі затрат, включає в себе і мінімізацію так званих непродуктивних втрат діючої речовини N. Що ж це таке та як цього уникнути? 

1. Денітрифікація 

Біологічний процес перетворення (відновлення) нітратного азоту до нітритного і потім в молекулярну газоподібну форму NO, N2O, N2​​, що втрачається в атмосферу. Принципово протилежний процес до нітрифікації (окиснення амонію (NH4+) до нітрату).

Денітрифікація в ґрунті дає 70-80% втрат азоту в атмосферу. Перебіг процесу відбувається постадійно: NO3->NO2->NO->N2O->N2. Денітрифікатори ґрунту — 150 видів з 50 родів ґрунтової мікробіоти, серед них Corynebacterium sp., Micrococcus denitrificans, Pseudomonas sp. Всі вони — факультативні анаероби, тобто кисень для своєї життєдіяльності вони беруть не з атмосфери (як аеробні бактерії, типу Nitrosomonas, Nitrobacter), а виділяють з NO3- і NO2-. 

Способи зниження інтенсивності процесу денітрифікації:

заробляти азотовмісні мінеральні й органічні добрива не глибше 12-20 см (залежно від типу ґрунту) в аеробний шар, де працюють аеробні бактерії;

аерація ґрунту - глибоке розпушування, висів сидератів тощо;

уникати переущільнення і запливання ґрунту;

перехід на безполицевий обробіток ґрунту.

2. Втрати леткого аміаку в атмосферу

Зокрема, це стосується передусім карбаміду та добрив, що містять амідний азот (КАСи, амідно-сірчані добрива). Пряме сонячне проміння у безхмарну погоду за зовнішньої температури 10+ °С здатне створювати так званий «ефект лінзи» на гранулі карбаміду, коли в точці «контакту» температура може збільшуватися до 100 °С і провокувати саморозчинення гранули та вивільнення вільного аміаку в атмосферу. Неефективні втрати д.р. азоту таким чином можуть досягати 30-50% за декілька годин. Тому, особливо за пізньовесняного внесення амідних добрив, важливо відразу заробляти їх у ґрунт. Те саме стосується й амонійних добрив (аміачна селітра, сульфат амонію, аміачна вода), хоча і потенційні втрати тут значно нижчі.

3. Промивання в нижчі шари ґрунтового профілю

Рослина здатна споживати мінеральний азот виключно в 3 формах: нітрат, амоній і амід. Амоній — катіон з позитивним зарядом, звʼязується з негативно зарядженими колоїдами ГВК та достатньо малорухомий у ґрунті. Нітрат — аніон, з негативним зарядом, що легко вимивається з вологою за межі кореневмісного шару ґрунту, особливо на легких ґрунтах. На типовому легкосуглинковому ґрунті 3 мм опадів провокують промивання нітратів на 1 см вглиб. Амід (карбамід) здатний до промивання з водою по профілю ґрунту ще інтенсивніше, ніж нітрат, адже відсутній заряд та має найменший розмір молекули з трьох форм. Тому надзвичайно важливо планувати азотні підживлення під потребу та фази культур і не вносити «в депозит». В цьому контексті варто відмітити й іммобілізацію азоту мікробіотою грунту, що використовує для своєї життєдіяльності та синтезу білкових речовин доступний азот із ґрунту, блокуючи його в своїх тілах. Знову доступним цей азот стане лише після відмирання та мінералізації решток мікроорганізмів у ґрунті. 

4. Втрати летких сполук азоту у процесі біологічної трансформації азоту у грунті

Амоніфікація (перетворення органічних сполук азоту на аміак і амоній) і нітрифікація (амонію на нітрат), що відбуваються за участю специфічних бактерій, також супроводжуються втратами азотних сполук в атмосферу. Відсоток цих втрат можна нівелювати, використовуючи спеціальні речовини інгібітори, що інгібують активність бактерій Nitrosomonas (інгібітори нітрифікації нітрапірин, пронітридин, DCD, DMPP-3,4) або блокують гідроліз сечовини в карбонат амонію, пригнічуючи активність в бактерій. Інгібітори перетворення азоту можна додавати і до органічних добрив гною, компостів тощо. Ці речовини дозволяють забезпечити доступним азотом кореневу систему польових культур у періоди її активного зростання та високої потреби.

5. Втрати азоту через ерозію, поверхневе стікання

Еродовані, схилові землі провокують змивання внесеного азоту в низини та долини, що призводить до забруднення річок, ставків та інших водойм. Ефективним заходом у боротьбі з ерозією грунтів є використання органічних добрив, меліорантів, висів культур з потужною мичкуватою КС та мінімізація обробітку.

Інші статті за темою
АКТУАЛЬНІ ЦІНИ
Група компаній РІЧФІЛД пропонує мінеральні добрива за вигідними цінами з можливістю оплати по факту завантаження на складі чи доставки в господарство.
Імпорт добрив на 35% перевищує вітчизняне виробництво
Завод азотного холдингу Ostchem виготовили 520,6 тис. т мінеральних добрив у першому кварталі 2024 року.
Мінеральне живлення соняшника у різні періоди розвитку
Для того, щоб отримати високий урожай соняшнику, важливо забезпечити рослини всіма необхідними елементами живлення.
Мінеральне живлення кукурудзи
Оптимізація внесення мінеральних добрив з огляду на критичні фази розвитку рослин кукурудзи збільшує ефективність їхнього застосування.
Планові закупівлі чи добрива «з коліс».
Ринок добрив в Україні за останні роки суттєво змінився: з початком повномасштабної війни
Аграрії почали активно купувати селітру після зниження цін
Гуртові постачальники КАС на початку березня продавали продукт дорожче ніж аміачну селітру. Рекомендовані роздрібні ціни на КАС
Ціна на карбамід виросла на 20% з початку року
В порівнянні з рівнем цін в кінці четвертого кварталу 2023 року, в лютому вони були на 20% вищими. Росту цін сприяли спад пропозицію на Сході та
Зі святом весни!
Дорогі наші жінки! З нагоди 8 березня, від усього колективу RICHFIELD хочемо від щирого серця привітати вас! Ви - невтомні героїні, що даруєте світло своєю силою, красою та безмежним теплом.
наверх