В Україні поширюються хвороби на посівах озимих

Поточні агрокліматичні умови в Україні створюють передумови для розвитку та поширення хвороб, здебільшого на ранніх загущених посівах озимих зернових культур. Про це йдеться в даних моніторингу Держпродспоживслужби, повідомила пресслужба Мінагрополітики України, пише agronews.ua.

Як уточнюється, на 5-31% обстежених площ борошнистою росою, септоріозом уражено 2-6%, макс. 10-15% рослин у Житомирській та Миколаївській областях, кореневою гниллю – 1-4%, макс. 8% рослин у Житомирській та Львівській, бурою листковою іржею – 1% рослин у Тернопільській.

На посівах озимого ячменю в Закарпатській, Жиитомирській, Львівській та Миколаївській областях гельмінтоспоріозом уражено 2-7% рослин. На рослинах озимого жита в західних областях продовжується розвиток кореневої гнилі, борошнистої роси, септоріозу, якими уражено 1-3%. Для збереження зимостійкості рослин посіви оздоровлюють рекомендованими фунгіцидами.

«За потепління (3-5°С) та достатньої зволоженості повітря (90-100%) можна очікувати подальшого розвитку хвороб», – зазначають фахівці.

Також повідомляється, що сприятливі гідротермічні умови зумовили розвиток і розповсюдження хвороб озимого ріпаку. На 8-24% обстежених площ, 0,5-8%, макс. 10-16% рослин (Житомирська, Рівненська обл.) уражено пероноспорозом, фомозом, альтернаріозом, білою плямистістю. У Бердичівському районі Житомирської області чорною ніжкою охоплено до 15% рослин.

«Для запобігання переростання та покращення перезимівлі рослин у фазі 5-6 листків культури рекомендовано провести обробку дозволеними препаратами», – рекомендують у відомстві.
Інші статті за темою
Азотні добрива помітно дешевшають
Україна з початку року імпортувала 542 тис. т азотних добрив. Частина з них йде на сировину для виробництва КАС.
АКТУАЛЬНІ ЦІНИ
Група компаній РІЧФІЛД пропонує мінеральні добрива за вигідними цінами з можливістю оплати по факту завантаження на складі чи доставки в господарство.
Внесення добрив в умовах посухи
Як вносити азотні добрива, щоб нестача вологи не позначилася на вмісті білка у пшениці?
Вітаємо з Великоднем!
Дорогі друзі! У цей святковий день Пасхи, хочемо щиро вітати вас від усієї команди Richfield!
Імпорт добрив на 35% перевищує вітчизняне виробництво
Завод азотного холдингу Ostchem виготовили 520,6 тис. т мінеральних добрив у першому кварталі 2024 року.
Мінеральне живлення соняшника у різні періоди розвитку
Для того, щоб отримати високий урожай соняшнику, важливо забезпечити рослини всіма необхідними елементами живлення.
Мінеральне живлення кукурудзи
Оптимізація внесення мінеральних добрив з огляду на критичні фази розвитку рослин кукурудзи збільшує ефективність їхнього застосування.
Внести та не втратити азот: кроки для забезпечення кращого азотного живлення
Проблеми експортних рестрікцій вирощеного збіжжя, доступності фінансових інструментів, високих цін на МТЗ та неможливості безпечного довгострокового планування через війну
наверх