Розвиток озимих відстає на два тижні через пізню весну — аналітики

Протягом останнього тижня агрометеорологічні умови для росту і розвитку рослин озимих культур були неоднозначні. Пізня весна і недобір тепла привели до того, що фазовий розвиток рослин, як озимих, так і ярих культур, відбувається на два тижні пізніше середніх багаторічних термінів. 

Про це свідчать дані аналітичної довідки агрометеорологічних умов і стану посівів сільгоспкультур НААН. 

Відзначається, що озимі культури в кінці квітня перебувають у фазі «вихід в трубку». 

«Знижений температурний фон в квітні і задовільні умови зволоження сприяли проникненню кореневої системи озимих культур в більш глибокі шари ґрунту, що підвищить надалі їх стійкість до посухи. Збільшилася кущистість рослин, що зумовило дещо вищу щільність стебел, ніж в минулому році», — прокоментували в НААН.

Згідно з повідомленням, на кращих посівах озимої пшениці висота рослин становить 15-38 см, загальна кількість стебел налічує 800-1350 штук/м.кв., на задовільних — 550-1100 штук/м.кв. Стан посівів озимих зернових культур переважно добрий і задовільний.

Крім того, вченими «Інституту захисту рослин НААН» проведено моніторинг фітосанітарного стану посівів який показав, що на більшості площ, особливо на полях з надмірно розвиненими рослинами (сорти інтенсивного типу розвитку) спостерігається ураження листя озимої пшениці септоріозом — хворіє 1-15% рослин на 5-30% площ, гельмінтоспоріозом уражено 1-15% рослин на 8-30% площ, бурою листковою іржею — 0,5-6% рослин на 5-39% площу. Ячменю озимого — ринхоспоріоз хворіє 0,1-1% рослин на 1 і 15% площ, ріпаку озимого — пероноспорозом, альтернаріоз, фомозом, бактеріозом уражено від 1 до 10% рослин на 5-30% площ.

«З огляду на погодні умови, особливо перепади температури повітря, необхідно використовувати фунгіциди проти листових хвороб, які можна застосовувати вже при температурі 5-8 °С тепла, зокрема: Корвізар М (0,4-0,8 л/га) , Тілт Турбо 575 ЄС (0,8-1,0 л/га) та інші з рекомендованих препаратів», — йдеться в повідомленні.

Крім того, на основі видового складу бур'янів при весняному огляді посівів озимих зернових і з урахуванням фази розвитку культури і температури, при якій можна застосувати, необхідно використовувати один (або суміш) з рекомендованих гербіцидів, що входять до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. 

На основі досліджень, проведених вченими Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН, при наявності перерослих бур'янів ефективною буде обробка посівів озимої пшениці гербіцидом Гроділ Максі 375 OD (0,09-0,11 л/га). 

Нагадаємо, що керівник відділу продуктів і сервісів мікродобрив компанії UKRAVIT Сергій Адаменко зазначив, що навесні озимі культури зазвичай страждають від знижених температур і їх різких перепадів, а також від заморозків. Температурні стресові фактори призводять до зниження обмінних процесів, припинення засвоєння елементів мінерального живлення, майже припиняють ріст і розвиток культур, що негативно відбивається на закладці високої врожайності, якості товарної продукції і сприяє прояву небезпечних хвороб.

Джерело: latifundist.com

Фото автора: Alejandro Barrón

Pexels

Інші статті за темою
Азотні добрива помітно дешевшають
Україна з початку року імпортувала 542 тис. т азотних добрив. Частина з них йде на сировину для виробництва КАС.
АКТУАЛЬНІ ЦІНИ
Група компаній РІЧФІЛД пропонує мінеральні добрива за вигідними цінами з можливістю оплати по факту завантаження на складі чи доставки в господарство.
Внесення добрив в умовах посухи
Як вносити азотні добрива, щоб нестача вологи не позначилася на вмісті білка у пшениці?
Вітаємо з Великоднем!
Дорогі друзі! У цей святковий день Пасхи, хочемо щиро вітати вас від усієї команди Richfield!
Імпорт добрив на 35% перевищує вітчизняне виробництво
Завод азотного холдингу Ostchem виготовили 520,6 тис. т мінеральних добрив у першому кварталі 2024 року.
Мінеральне живлення соняшника у різні періоди розвитку
Для того, щоб отримати високий урожай соняшнику, важливо забезпечити рослини всіма необхідними елементами живлення.
Мінеральне живлення кукурудзи
Оптимізація внесення мінеральних добрив з огляду на критичні фази розвитку рослин кукурудзи збільшує ефективність їхнього застосування.
Внести та не втратити азот: кроки для забезпечення кращого азотного живлення
Проблеми експортних рестрікцій вирощеного збіжжя, доступності фінансових інструментів, високих цін на МТЗ та неможливості безпечного довгострокового планування через війну
наверх